Jak zrobić dobrą kawę

Jak zrobić dobrą kawę

Zrobienie dobrej kawy wymaga talentu, umiejętności, a także zakupienia odpowiedniej jakości kawy. Na rynku jest bardzo dużo gatunków kawy, nie tylko czarne, ale i zielone. Najpopularniejsze są kawy ziarniste oraz mielone dostępne w każdym sklepie spożywczym oraz z produktami markowymi związanymi z kawą. 

Kawa z ekspresu

Jednym ze sposobów na zaparzenie bardzo dobrej kawy jest posiadanie ekspresu do kawy, który można kupić w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Coraz więcej firm oferuje bardzo zaawansowane ekspresy, w których można zrobić kawę czarną, z pianką, latte, cappuccino, a także słynne frappe, czy po włosku. Aby zrobić kawę z ekspresu, potrzebna jest do tego kawa ziarnista marki Super Lavazza, która jest jedną z najlepszych na rynku. Pochodzi z Włoch, dlatego jej smak jest wyrazisty i bardzo mocny. Warto nauczyć się obsługi ekspresu w domu, aby robić dobrą kawę dla siebie, rodziny oraz dla gości. Wszystko odbywa się pod ciśnieniem w odpowiedniej temperaturze, a najważniejsze, by wlać przefiltrowaną wodę oraz wsypać świeżo zmieloną kawę bezpośrednio z młynka. Na pyszną kawę z ekspresu można się także wybrać do kawiarni, gdzie specjaliści zaparzą ją w ciekawy sposób. 

Dodatki do kawy 

Najlepsza kawa to tradycyjna, czarna zaparzona w ładnej filiżance. Dodatki, które są powszechne to śmietanka do kawy, mleko oraz cukier. Bardzo pyszna jest kawa z pianką, która jest zrobiona z mleka i można na niej tworzyć dodatkowe wzory i obrazki. Pasjonaci kawy prezentują w mediach, jakie smakowite dodatki są odpowiednie do kawy. Może to być czekolada, kawałki owoców, bita śmietana, skórka pomarańczowa lub cytrynowa, cynamon, kardamon, imbir, a także mięta. Za każdym razem można spróbować innego dodatku, zarówno w kawiarni, jak również w domu. W sprzedaży jest wiele książek na temat kawy, jej zaparzania, a także smacznych dodatków. Im więcej mleka, tym kawa staje się coraz bardziej biała, a tym samym można dodawać do niej więcej dodatków jak choćby kakao, lody owocowe, kawałki herbatników, rurki orzechowe, a nawet kostki lodu.