Jaki dzbanek filtrujący wybrać
Jaki dzbanek filtrujący wybrać?
4 lutego 2020
Dlaczego filtr do wody musi być zanurzony?
15 lutego 2020
Pokaż wszystkie

Filtr węglowy do wody – co usuwa?

filtrowanie-unimax-agd

Butelki i dzbanki z wkładami filtrującymi są coraz chętniej wybierane przez polskich konsumentów, którzy pragną ograniczyć kupowanie wody butelkowanej, a pić świeżą i zdrową wodę kranową. To rozwiązanie i proste i bardzo ekonomiczne. Wybór świetnych dzbanków i butelek, a także innych domowych filtrów oferuje nam rodzima marka DAFI- działająca na polskim rynku już od ponad 30 lat. Bogaty wybór wzorów, kolorystyki czy sposobu wykonania dzbanków czy butelek filtrujących pozwala na wybór produktu, który w 100% odpowiada gustowi konsumenta. Produkty DAFI filtrują wodę przy pomocy węgla aktywnego- jak to działa?

Jak działa filtr węglowy?

Filtr węglowy jest najczęściej występującym filtrem w domowych filtrach do wody. Działa on w oparciu od dwie zasady:

– poprzez absorpcję zanieczyszczeń- w ten sposób usuwane są zazwyczaj zanieczyszczenia mechaniczne, związki organiczne takie jak trihalometany, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, a także chlor, pestycydy, metale ciężkie i związki stałe; najlepiej jest, jeśli woda przepływa przez filtr dość powoli- wtedy wyeliminowane będzie dużo więcej zanieczyszczeń niż podczas szybkiego przepływu,

– filtr węglowy działa też na zasadzie błony biologicznej- na powierzchni filtra osadza się tzw. biofilm, gdyż osadzają się tam wszelkie mikro i makro organizmy; namnożone w ten sposób organizmy naturalnie oczyszczają wodę, ale ich nadmiar może przenosić się do niej, co jest zjawiskiem negatywnym; to zjawisko niepożądane gdyż może to prowadzić do pojawienia się w wodzie bakterii, często jednak filtry pokrywane są srebrem, które zapobiega pojawianiu się takiego zjawiska (srebro ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne); absorpcyjne właściwości węgla wiążą zaś srebro i nie przedostaje się ono do przefiltrowanej wody.

Filtr węglowy stosowany w produktach DAFI znacząco poprawia zapach i smak wody, która po przefiltrowaniu świetnie nadaje się do bezpośredniego picia jak i do przygotowywania na jej bazie potraw. Filtr wymienia się regularnie co około 30 dni oraz w wyjątkowych sytuacjach- np. gdy zmienią się na gorsze własności organoleptyczne wody i gdy zmniejszy się jego wydajność (co nie powinno stać się szybciej niż przed upływem 30 dni).

Dlaczego warto filtrować wodę?

Warto pić wodę kranową, ale dla poprawy jej własności trzeba ją przefiltrować. Picie wody z kranu znacznie ogranicza wydatki oraz zużycie plastiku, który jest przecież obecnie jednym z największych zagrożeń dla środowiska naturalnego. Filtry, nie dość, że usuwają z wody zanieczyszczenia, także ją zmiękczają. Filtrując wodę w dzbankach zmniejszamy osady z kamienia o około 50%, wodę z dzbanka filtrującego dobrze więc używać w czajniku lub w innych sprzętach małego AGD- np. w żelazkach. Przygotowywanie napojów takich jak kawa czy herbata na wodzie bez kamienia, znacząco poprawia ich smak i aromat, a przecież o to właśnie chodzi w piciu i kawy i herbaty- o aromat i smak. Gdy filtrujemy wodę w dzbanku zmniejszamy aż o około 90% ilość ołowiu, który może znajdować się w wodzie- jest to niebezpieczny dla zdrowia metal ciężki. Producenci filtrów oferują nam różne modele dzbanków- mniejsze i większe- idealne, by wybrać taki, który będzie odpowiedni do potrzeb naszej rodziny.