filtrowanie-unimax-agd
Filtr węglowy do wody – co usuwa?
11 lutego 2020
classic-pH-aranz1
Gdzie wyrzucić filtr do wody
21 lutego 2020
Pokaż wszystkie

Dlaczego filtr do wody musi być zanurzony?

Filtrowanie wody kranowej to coraz powszechniejsze podejście do codziennego spożycia i użycia wody. To najprostszy sposób, by świeżą i zdrową wodę bez zanieczyszczeń mieć zawsze pod ręką, a także sposób na oszczędzanie. Woda z kranu to przecież nieporównywalnie mniejszy wydatek niż np. kupowanie 1-2 wód butelkowanych dziennie. Nie wspominając już od profitach dla środowiska naturalnego- filtrując wodę nie generujemy zużycia plastiku, jednego z najbardziej szkodliwych zanieczyszczeń dla naszej planety. Jak działa filtr i jak trzeba go użytkować, by spełniał swoje funkcje?

Czy filtr musi być zanurzony?

Najczęściej wykorzystywanym filtrem w dzbankach czy w butelkach z filtrem jest węgiel aktywny. Węgiel ten usuwa z wody zanieczyszczenia na dwa sposoby- za pomocą absorpcji oraz dzięki działaniu tzw. błony biologicznej. Węgiel aktywny posiada bardzo wysokie właściwości absorpcyjne, czyli „wychwytujące” zanieczyszczenia. Tym sposobem z wody usuwane są takie zanieczyszczenia jak zanieczyszczenia mechaniczne czy takie pierwiastki jak antymon, arszenik, azbest, bar, beryl, kadm, chrom, miedź, fluor, rtęć, nikiel, azotany i azotyny, selen, siarczany, tal lub niektóre nuklidy. Błona biologiczna na filtrze wytwarza się poprzez osadzanie się na nim mikro i makroorganizmów i dopóki jest ich niewiele, jest to zjawisko pozytywne, ponieważ wspomaga filtrację. Gdy jednak jest jej za dużo, może to prowadzić do namnażania się bakterii, które w najgorszym razie mogą przedostać się do wody. Obecnie mamy najczęściej do czynienia z filtrami pokrytymi srebrem, które posiada właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze, co nie pozwala wystąpieniu bakterii w przefiltrowanej już wodzie.

By filtr węglowy działał skutecznie, powinien on być zanurzony w wodzie- wpływa to korzystnie na prawidłowe działanie filtra. Jeżeli jednak zdarzy się, iż filtr nie będzie zanurzony np. przez 24 godziny, nic się nie stanie. Tak nieduży okres bez zanurzenia nie wpłynie negatywnie na jego działanie. Pamiętać natomiast należy, by mając w planach dłuższą nieobecność w domu, przechowywać filtr np. w lodówce. Inna ważna kwestia- przefiltrowaną wodę w dzbanku należy wypić w całości nie później niż przed upływem 24 godzin.

Zalety filtrowania wody

Jak już zostało napisane we wstępie, filtrowanie wody kranowej jest działaniem bardzo ekonomicznym i bardzo przyjaznym dla środowiska naturalnego. Dzbanki filtrujące są więc bardzo praktycznym akcesorium, które znajduje zastosowanie w każdej kuchni, a dzięki różnym modelom i kolorystyce, można idealnie dobrać dzbanek do wystroju i aranżacji kuchni czy jadalni. używanie przefiltrowanej wody do gotowania znacząco wpływa na smak i zapach potraw i napojów. Ma na to także wpływ miękkość wody, a filtry usuwają nadmiar kamienia odpowiadającego za jej twardość. Każdy, kto dba o swoją rodzinę i własne zdrowie, a także ci, którym zależy na potrawach idealnych w smaku i aromacie, powinni rozważyć kupno dzbanka i regularnie filtrować w nim wodę – robiąc to aż trudno sobie wyobrazić jakikolwiek inny stan rzeczy.